Du har mange forskellige valgmuligheder for navneændringer når du gifter dig
Har du tænkt over hvad du gerne vil have dit navn til at være efter brylluppet? Du har mange forskellige valgmuligheder for navneændringer når du gifter dig. Det er tid for dig at tænke over det og finde ud af hvad du skal gøre for at kunne foretage disse ændringer.
Brug nettet til at hjælpe jer med at træffe beslutninger om alt der har med jeres bryllup at gøre. Det kan være et meget brugbart redskab til at få dig til at tænke over de ting du måske ikke har været opmærksom på eller overvejet indtil nu.
Internettet er læsset med en masse information og du kan finde alt hvad du har behov for fra andre der har planlagt deres egne bryllupper her. Se hvad der virker, nye ideer og kreative måder folk har kunnet få alt det de ville når de blev gift.
Når det handler om navneændringer
Når det handler om navneændringer er det vigtigt både for bruden og gommen at tale om mulige navnemuligheder. Både bruden og gommen kan ændre deres navne så det er vigtigt at dække alle muligheder!
Nogle af de mere populære navneændringer er når bruden ændrer sit navn til sin nye mands navn, når både bruden og gommen bevarer deres føde- eller ”pigenavne” og når bruden og gommen skriver begge deres navne sammen med bindestreg. Andre muligheder kan være når både manden og konen tager konens efternavn eller de simpelthen vælger et helt nyt navn sammen!
Læs mere om bryllupsplanlægning lige her.
Når I gifter jer, beholder I som hovedregel jeres egne navne
Når I gifter jer, beholder I som hovedregel jeres egne navne, med mindre I ansøger om andet. Ønsker I at få samme efternavn og eventuelt mellemnavn på bryllupsdagen, kan I søge om navneændring. Blanketten “Navneændring på bryllupsdagen” kan udfyldes og sendes til jeres bopælssogn / kirkekontor eller indleveres sammen med ægteskabserklæring/partnerskabserklæring senest 15 hverdage før vielsen / registreringen.
I vil herefter få udstedt ny fødsels- og dåbsattest eller fødsels- og navneattest
I vil herefter få udstedt ny fødsels- og dåbsattest eller fødsels- og navneattest. Desuden får I tilsendt nyt sygesikringsbevis. Sørg for at indsende ændringerne i god tid, hvis I skal på bryllupsrejse ret efter vielsen. Hvis du har skiftet hele eller dele af dit navn ud, er det en god idé at få et nyt pas.
Af sikkerhedsgrunde vil flyselskaber og rejsebureauer ikke lade dig rejse, hvis navnet på billetten og navnet i passet ikke er det samme
Af sikkerhedsgrunde vil flyselskaber og rejsebureauer ikke lade dig rejse, hvis navnet på billetten og navnet i passet ikke er det samme. Du har ret til et nyt pas ved navneændring, men du skal stadig betale for det og medbringe dokumentation.
Bemærk, at du ikke kan få udstedt et nyt pas med dit nye navn, før navneændringen er trådt i kraft og fremgår af den påkrævede dokumentation. Al henvendelse vedrørende ændringer af pas, skal ske til din kommunes servicecenter.
Husk at bestille præst eller borgmester til vielsen i god tid.
Skifter I efternavn i forbindelse med selve vielse, er navneændringen som oftest gratis
Skifter I efternavn i forbindelse med selve vielse, er navneændringen som oftest gratis. Skifter I først jeres navne efter vielsen og senere end 3 måneder efter, vil der oftest blive opkrævet et gebyr. Vær opmærksom på, at dette beløb kun er vejledende, da det kan være forskelligt fra sogn til sogn.
I kan kontakte sin præst i sit sogn og få hjælp til navneændringen. Har du mod på at lave navneændringen selv, kan det ganske let gøres online på Personregistrering. Prisen for navneændringen er dog stadig den samme. Ansøgningen skal indsendes senest 15 hverdage før vielsen/registreringen. Du skal medsende Fødsels- og dåbsattest eller fødsels- og navneattest.
En navneændring er en vigtig ting
En navneændring er en vigtig ting. Det er lige så vigtigt som at blive gift! Vær sikre på at I begge overvejer alle jeres muligheder og få om nødvendigt professionel hjælp til at finde frem til hvad der vil gøre begge parter glade.
Når I først har ændret jeres navne skal I sørge for at informere så mange som muligt for at sikre at jeres regninger, checks og anden vigtig information kan finde jer. Husk også at rette navnet på jeres dørskilt
Når du skifter navn, så underret sygesikringen, forsikringsselskaber, motorkontoret, valgkontoret, personaleafdelingen på dit arbejde, alle kreditorer herunder kreditkort og kreditforeninger og din læge.