Brudebuketten indgår oftest farvevalgsmæssigt i resten af brylluppets tema. Når brudebuketten lægges på bordet ved selve bryllupsfesten, så blender den smukt indimellem de mange andre flotte bordpynteting nøje udvalgte til brylluppet.
Brudebuketten skaber opmærksomhed
Brudebuketten er selvfølgelig også sammen med brudekjolen, noget af det, som får mest opmærksomhed når bruden går ned af gulvet i kirken. I gamle dage var det sådan ifølge traditionen at det var gommen, der udvalgte brudebukettens form, farver og størrelse. Idag er det vist mere bruden, der sætter sit præg på brudebukettens look.
Brudebukettens historie
Brudebukettens historie strækker sig helt tilbage til Italien i midten af 1700-tallet, men hånd-brudebuketten, som bruges i dag, fandt først vej til Danmark langt senere. I starten bar bruden nemlig en brystbuket som var fæstet til kjolen. Fra 1830’erne blev det så almindeligt med bæltebuketter, og fra omkring 1880’erne har bruden altså båret en håndbuket, som vi kender det i dag. Det er ligeså almindeligt at bære en brudebuket ved rådhusbryllupper som ved kirkebryllupper, og det gælder for begge, at det traditionelt er brudgommen, der skal sørge for buketten.
Idag….
I dag, hvor der ofte lægges stor vægt på at kjole, tilbehør og farver skal gå op i en højere enhed, er det dog sjældent gommens egen smag, der bestemmer, hvordan brudebuketten kommer til at se ud. Det er snarere de dessiner, han har fået af bruden eller hendes mor. Eller også er der hjælp at hente hos blomsterhandlerne landet over. Brudgommen kan evt. medbringe et lille stykke stof fra kjolen så den, der skal binde buketten, kan se, hvilken nuance eller farve kjolen har. Mange blomsterbinderne vil også gerne vide, om kjolen er en stram model eller om den er med meget vidde, om bruden er høj eller lav (så kvinden ikke forsvinder bag buketten!), og om hun har lyst eller mørkt hår. Ud fra de oplysninger kan blomsterbinderen så kreere en brudebuket, der passer i størrelse og farve til bruden.