Brudekjolen

Når vielsen starter og dørene indtil kirkerummet går op, og den smukke brud bevæger sig op igennem kirken, mod sin kommende mand. Så er det naturligvis bruden og brudekjolen, der er i centrum. Brudekjolen er derfor naturligt nok, det bruden bruger mest tid på at udvælge før brylluppet i selve bryllupsplanlægningen.

Husk at få lavet billeder af brudekjolen

En dygtig bryllupsfotograf, skal derfor også sikre sig at få taget en masse flotte detaljebilleder af den smukke brudekjole og selvfølgelig af bruden. Brudekjolen er traditionelt hvid, som ifølge de gamle traditioner var tegn på uskyld og det var på bryllupsnatten første gang bruden skulle være sammen med sin udkårne. Idag er brudekjolen dog at forefinde i tusindvis af nuancer og uskylden sikkert også :-).

bryllupsfoto-48

Historien om brudekjolen

Når den moderne brud skal giftes, sker det som regel i en hvid kjole. Men brudekjoler i Danmark har ikke altid være hvide, og faktisk skal man ikke kigge ret langt tilbage historien, før man finder brude i enten røde eller sorte kjoler foran alteret.

brudekjolen

Den røde brudekjole
I middelalderen bar bruden oftest en rød brudekjole. Dengang troede man, at den røde farve var med til at holde de onde onder væk og derfor var det vigtigt at bære rød når man gik ind til noget nyt i livet, som fx ægteskabet.

I renæssancen ændrede brudekjolestilen sig, og man giftede sig ikke i en bestemt farve kjole, men i stedet i sin fineste kjole, som kunne have en variation af farver.

Den lille sorte… brudekjole
I 1800-tallet ændrede brudekjole farven sig igen denne gang til sort. Det var stadig almindeligt for almuen at gifte sig deres fineste kjole eller i deres folkedragt, hvis de havde sådan en. I 1800-tallet var den sorte kjole som regel en almindelig kvindes fineste kjole og brudekjolen, der blev syet til lejligheden, skulle holde resten af livet til brug ved alle fremtidige fester. Netop derfor var det praktisk med en sort kjole, der kunne holde i mange år uden af se slidt ud.

Den hvide brudekjole
Skiftet fra den sorte brudekjole til den hvide kjole vi kender i dag, kom da Dronning Victoria af England i 1840 giftede sig med Prins Albert. Det var på dette tidspunkt almindeligt for de kongelige brude at bære forskellige farver kjoler til bryllupper fx rød, brun, grå eller sort. Men til Dronning Victorias bryllup valgte hun på usædvanligvis at bære en hvid brudekjole, og da billederne fra deres bryllup gik verden rundt, skabte den hvide kjole en helt ny mode for overklassens bruden.

bryllupsfoto-8

Tanken om den upraktiske hvide kjole, som nemt kunne blive ødelagt og derfor ikke kunne bruges resten af livet, osede af velstand og overskud og tiltalte derfor overklassen. Og i slutningen af 1900-tallet var den hvide brudekjole stadig den foretrukne blandt eliten.

Det tog dog noget tid for tendensen at brede sig til middelklassen, og det var ikke før efter 1. Verdenskrig at den hvide kjole fandt vej til de helt almindelige bryllupper. Og det er altså den tradition de fleste danske brude følger den dag i dag mindre end 100 år efter.

Mere om fotografen her.