Danske bryllupsfotografer på Norsk
Er du på jakt etter en bryllupsfotograf, men synes det kan være vanskelig å orientere deg kan du kanskje få litt tips her til hva du bør se etter og hvorfor du bør velge en profesjonell fotograf. Det finnes veldig mange bryllupsfotografer, men hva er en god bryllupsfotograf? Det finnes ikke noe fasitsvar – heldigvis. Det er det som bidrar til å gjøre denne bransjen variert, spennende og under stadig utvikling. Alle har ulike preferanser og man verdsetter ulike stiler og arbeidsmåter hos forskjellige fotografer.
Min personlige erfaring er at en god bryllupsfotograf er en fotograf som gjør en god jobb, som opptrer diskret og profesjonelt, som tar seg riktig betalt, er serviceinnstilt og positiv i møte med de han/hun omgås, som får brudeparet til å føle seg vel, som er hyggelig å være sammen med, som klarer å ligge litt i forkant og som leverer bilder av høy teknisk og kreativ kvalitet som kunden er strålende fornøyd med – og som dessuten yter det lille ekstra utover akkurat det som ligger i avtalen. En profesjonell fotograf har gjennom lang erfaring tilegnet seg kunnskap og erfaring for å kunne se de stemningsfulle situasjonene og øyeblikkene og fange dem på best mulig måte, både teknisk og komposisjonsmessig.
For at du skal kunne ta en best mulig avgjørelse i ditt valg av bryllupsfotograf; her er 10 ting du bør tenke på når du skal velge bryllupsfotograf til en av de viktigste dagene i ditt liv.
tips for valg av bryllupsfotograf
1. Bildene. Hvem som helst kan ta 10 fine bilder og vise fram på nettsiden sin. Ikke la deg lure til å tro at fotografen leverer bedre bilder enn han/hun egentlig gjør. Be om å få se et representativt utvalg bilder fra tidligere bryllup vedkommende har fotografert.
2. Fotografen. Hyrer du en fotograf for å følge deg gjennom hele bryllupsdagen bør det være en person som er hyggelig å være sammen med. Har du mulighet er det ingen dum idé å avtale et møte med fotografen før du bestemmer deg. Ta en kaffe, prat sammen og bli kjent med fotografen. Du finner fort ut om det er en du har lyst å ha som «gjest» i bryllupet ditt eller ikke.
3. «Profesjonell fotograf». Yrkestittelen fotograf er ikke en beskyttet tittel i Norge. Det betyr at alle kan kalle seg profesjonelle fotografer. Det er ingen instanser eller kontroller på om det stemmer, og det kreves ingen kurs eller utdanning for å ikle seg rollen som fotograf. Det er opp til deg å avgjøre om fotografen du velger er egnet til jobben. Derfor bør du sjekke grundig.
4. Rutine. Evner fotografen å ligge ett skritt foran skjema og forutse det uforutsette? Du må være sikker på at fotografen har vært med på dette tidligere og vet hva som kommer til å skje og likevel er i stand til å lage unike og kreative bilder.
5. Sikkerhetskopier. Tar fotografen sikkerhetskopier umiddelbart etter fotograferingen, under etterbehandlingen og tas bildene vare på etter at brudeparet har fått sine bilder? Hva definerer fotografen som sikkerhetskopi? Oppbevares det alltid en kopi av bildene geografisk separat fra originalfilene i tilfelle brann, tyveri, vannlekkasjer og lignende? Jeg har skrevet en artikkel her om mine backuprutiner – kanskje det kan være til hjelp.
6. Kamerautstyr. Fotografering i mørke kirker eller i selskapslokaler med dempet belysning uten blitz krever mye av både fotograf og kamerautstyr. Du bør verdsette fotografer som i all hovedsak fotograferer uten blitz. Når det tas flere tusen bilder i løpet av dagen, og fotografen bruker blitz på alle bildene sier det seg selv at det fort kan bli både forstyrrende og et irritasjonsmoment både for brudepar og for gjestene. De mest stemningsfulle bildene får du der fotografen ikke bruker blitz.
7. Pris. Totalprisen bør avklares i forkant. Det siste man ønsker når man kommer hjem fra bryllupsreise er en faktura i posten fra fotografen som man ikke hadde tatt med i beregningen. Undersøk hva du får og hva du må betale, og få det gjerne skriftlig hvis du synes det er tryggest.
8. Dresskode. Det sier seg selv. En bryllupsfotojournalist, som er flue på veggen gjennom hele dagen, bør kle seg pent på lik linje med gjestene i bryllupet og på en slik måte at han ikke blir festens store samtaleemne 🙂
9. Gode referanser. Be gjerne om referanser fra tidligere brudepar og gjør gjerne et par Google-søk på fotografens navn og firma på jakt etter eventuell negativ omdømme.
10. Hva hvis… Det er lurt å høre med fotografen om han har en plan for uforutsette hendelser. Sykdom kan oppstå, fotoutstyr kan bli ødelagt eller stjålet, været er ingenting vi råder over osv. Ingen garantier kan gis, men en erfaren bryllupsfotograf er bedre sikret mot uforutsette ting som kan oppstå.
Lykke til med planleggingen av den store dagen. Husk å ha det gøy med planleggingen, nyt dagene sammen med hverandre og kos dere! Og når dere har booket en dyktig bryllupsfotograf kan dere nyte bryllupsdagen i trygg forvissning om at de viktige bildene deres er i trygge hender!